Mäta avståndet mellan en kvinnas anus och genitalier kan hjälpa läkare att avgöra om hon riskerar att utveckla en allvarlig form av endometrios , enligt en spansk studie.

Ett annat resultat var att kvinnor bör undvika exponering för östrogenliknande föreningar i miljön eftersom höga nivåer av det kvinnliga könshormonet i livmodern förknippas med endometrios. Sjukdomen kännetecknas av vävnad som normalt växer i livmodern växer utanför det.

Eftersom avståndet mellan anus och genitalier bestäms av nivåer av manliga och kvinnliga könshormoner under fosterutveckling, forskning föreslog också att grunden för endometrios fastställs i de tidigaste skeden av livet.

Studien, "Utredning av anogenital avstånd som ett diagnostiskt verktyg i endometrios ,"  publicerades i tidskriften  Reproductive biomedicin Online .

Forskare vid Virgen de la Arrixaca University Clinical sjukhuset  undersökte 114 kvinnor med endometrios och 105 kontroller för att utforska teorin att livmodern exponering för hormoner är en riskfaktor för endometrios.

Tidigare forskning fastställts att exponering för östrogen under fosterutvecklingen leder till ett kortare avstånd mellan anus och genitalier, medan exponering för manliga hormoner leder till en längre sträcka.

Medan kvinnor med endometrios var äldre än kontrollerna - en medelålder på 36,2 år jämfört med 29,7 - och hade mer vaginala förlossningar, hade andra egenskaper inte skiljer sig mellan grupperna.

Laget noterade att en kortare sträcka var kopplad inte bara till endometrios, men också till endometrios grupper äggstocks- och djupt infiltrerande endometrios. De allra kortaste avstånden sågs i 32 kvinnor med djupt infiltrerande endometrios.

Med användning av en brytpunkt av 20,9 mm, visade laget var det möjligt att diskriminera mellan kvinnor med äggstocks endometrios och den infiltrerande versionen. Endast 22,4 procent av den kombinerade gruppen av patienter och kontroller hade en kortare sträcka än 20,9 mm. Men i gruppen med den infiltrerande version av sjukdomen, 84,4 procent hade ett avstånd under cut-off.

Läkare ska kunna använda mätningen för att förutsäga en allvarlig form av sjukdomen i 84,4 procent av fallen, och utesluta en allvarlig form med 91,4 procent noggrannhet.

Kvinnor producerar östrogen under graviditeten, men ett foster kan få det inte bara från modern utan också från kemikalier och ämnen i livsmedel - så kallade xenoestrogens som efterliknar verkningarna av östrogen. Studier har visat att bisfenol A, som finns i många plaster; fytoöstrogener, som finns i livsmedel såsom soja; och den kemiska monobutyl ftalat också minska avståndet mellan anus och könsorgan hos nyfödda flickor.

"Gynekologer kanske kan med denna antropometriska mått för att utvärdera den individuella risken för patienterna att utveckla svåra former av klinisk endometrios innan patienterna utvecklar allvarliga symtom eller infertilitet problem," forskarna författade. "Våra findings har ytterligare konsekvenser för folkhälsan som förebyggande av prenatal exponering för hormonsubstanser och hormonstörande bör vara en hög prioritet."