Ett rått ägg för var tionde kvinna

Ett rått ägg för var tionde kvinna

2014-09-29

Efter sommarens ”ice bucket challenge” som syftade till att uppmärksamma nervsjukdomen ALS, inspirerades Evelina Ferrou att skapa en alldeles egen utmaning*. Genom att dricka ett rått ägg hoppas hon öka medvetenheten om endometrios – en sjukdom som drabbar var tionde kvinna.

Endometrios innebär kort sagt smärta. Hur pass omfattande och ihärdig den är skiljer sig från person till person. Ungefär var tredje kvinna som har svårt att bli gravid har endometrios. Vanliga symptom är bland annat att man har ont i nedre delen av magen vid mens men också under samlag och toalettbesök. Endometrios är en sjukdom man inte blir av med – utan smärtnivån kan variera i perioder och behandlas med antingen smärtlindrande, läkemedel som innehåller hormoner eller med operation.

Evelina Ferrou har själv sjukdomen och när hon sökte hjälp första gången fick hon beskedet att det är vanlig mensvärk. Men alltsedan smärtorna blev värre fick hon veta att det är endometrios. I dag har hon blivit bättre efter en laseroperation som utfördes utomlands men vägen dit var lång och kantad med många tråkiga besked.

Varför gjorde du utmaningen?
Jag har blivit trött på att vi tjejer inte får den hjälp vi behöver. Det kan ta flera år innan man får en diagnos, om man ens får det, och under tiden blir man inte ens tagen på allvar utan blir intalad att man antingen inbillar sig eller att det är normalt att ha så här ont. ”Nu får det vara nog” tänkte jag och började fundera på vad jag skulle kunna göra så att både tjejer och vårdpersonal blir uppmärksammade om endometrios. Det fick bli att dricka ett rått ägg.

Du säger i klippet att man inte behöver donera – räcker det att bara uppmärksamma en sjukdom genom en så kallad ”challenge”?
Det är självklart viktigt att man donerar, men till en början gäller det att folk får upp ögonen. Att gynpersonal och läkare blir mer uppmärksammade och att man kan få den vård man behöver här i Sverige. Endometrios är en sjukdom som det inte pratas om och många tjejer vet inte ens att de har det.

Har du fått bra respons?
Jag har fått jättebra feedback och det är många som har hört av sig till mig. Jag får mail från tjejer hela tiden som frågar om hur de kan få hjälp och vart de ska vända sig. Och det var precis det jag ville – att upplysa. Ingen har ju kämpat för oss och nu när jag blivit bättre, vill jag kämpa så gott jag kan så att även andra tjejer kan leva ett gott liv.